ČSA dle ankety nejlepšími aeroliniemi východní Evropy

17.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 17. ledna (zpravodaj ČTK) - České aerolinie jsou podle rozsáhlé ankety amerického odborného časopisu Global Traveler nejlepší leteckou společností východní Evropy. Alianci SkyTeam, jejíž jsou ČSA členem, označili čtenáři za nejlepší alianci roku 2005 a společnost Air France, dalšího člena StyTeamu, za nejlepší aerolinie pro lety přes Atlantik.

Vůbec nejlepší společností světa roku 2005 se na základě respektovaného průzkumu mezi 5000 cestujícími, kteří ročně absolvovali v průměru 32 zpátečních letů, staly Singapore Airlines následované British Airlines a německou Lufthansou.

Ocenění, jehož se ČSA dostalo podruhé v řadě, si aerolinie zasloužily díky své péči o klienty a díky nabídce návazných letů z pražského letiště, zejména do zemí bývalého Sovětského svazu a na Balkán, řekl obchodní ředitel ČSA Jaroslav Štěpánek, který dnes v New Yorku cenu převzal.

Vytížení letů ČSA přes oceán patří k nejvyšším mezi evropskými společnostmi, uvedl. Letový řád do USA, který loni nabízel až 12 spojů v létě a sedm v zimě, ČSA letos zachovají, což je, jak řekl Štěpánek, dáno kapacitou dálkového letadlového parku sestávajícího ze čtyř strojů. Letos ale aerolinie dále zkvalitní návazné linky do řady evropských měst. Od jara mimo jiné nově nabídnou pravidelné lety do ukrajinské Oděsy, což je podle Štěpánka obchodně velice zajímavá destinace.

Cestující v letadlech ČSA do New Yorku, jediného cílového města nonstop letů v USA, tvoří ze 60 procent cizinci, z toho z poloviny Američané. "Praha je ve Spojených státech velmi populárním cílem," připomněl a dodal, že ČSA jsou jedinou leteckou společností s přímými lety mezi New Yorkem a Prahou. "Zákazníci, kteří preferují kvalitu před cenou, dávají kvůli pohodlí a dobrému návaznému spojení přednost ČSA," řekl Štěpánek k tomu, že jeho společnost nenabízí na trhu USA nejnižší ceny.

Kromě New Yorku směřují zámořské lety ČSA do kanadských měst Montreal a Toronto, kam letos v létě hodlá společnost na základě minulých zkušeností své lety rozšířit. Kvůli omezené kapacitě dálkových letadel ale ČSA zruší svoji linku do Colomba na Srí Lance, řekl Štěpánek.

ČSA, jejichž flotilu tvoří 50 letadel, v současné době nabízejí spojení do 119 destinací v 52 zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK