Japonský trh padá, investoři prchají kvůli vyšetřování Livedoor

18.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 18. ledna (ČTK) - Tokijskou burzou v úterý otřásl příval prodejních příkazů, kvůli němuž muselo být obchodování předčasně ukončeno. Hlavní index klesl opět téměř o tři procenta a investoři utíkají z trhu pod vlivem obav z vyšetřování internetové firmy Livedoor. Propad akcií vedl i k poklesu kurzu jenu.

Tokijský index Nikkei klesl o 2,94 procenta na 15.341,18 bodu a navázal na úterní propad o 2,8 procenta. Obchodování bylo zkráceno o 20 minut, protože příval příkazů zahltil burzovní počítačový systém.

Pokračují obavy z vyšetřování Livedoor, podezřelé prozatím ze zveřejňování nepravdivých informací. V pondělí kanceláře firmy prohledávali vyšetřovatelé a dnes se v tisku objevilo, že firma bude vyšetřována i kvůli údajné snaze zakrýt velkou finanční ztrátu.

Vyšetřování žene pryč z trhu drobné investory, kteří sázeli právě na firmy jako Livedoor. Přitom právě individuální investoři byli hlavním motorem růstu indexu Nikkei za poslední rok o 40 procent.

Snaha drobných investorů dostat se z trhu nakonec vedla k zablokování burzovního systému, známého již dříve svou poruchovostí. K panice ještě přispěl prezident burzy Taizo Nišimuro, který na tiskové konferenci prohlásil, že burza v případě nutnosti možná zkrátí obchodování i ve čtvrtek a v dalších dnech. To snahy o prodeje jen urychlilo a strhlo index Nikkei v jednu chvíli dolů až téměř o pět procent.

Na devizovém trhu rovněž klesl kurz jenu k dolaru. Japonskou měnu oslabovaly obavy, že zahraniční investoři stáhnou své investice z japonských akcií.

Jen k dolaru ke konci obchodování klesl na 115,56 JPY z úterního závěru 115,39 JPY. K euru byl bez větší změny na 139,71 JPY. Dolar k euru stoupl na 1,2086 USD z úterních 1,2108 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK