Slovenský PMÚ souhlasí s převzetím drůbežáren Agrofertem

18.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 18. ledna (zpravodaj ČTK) - Slovenský protimonopolní úřad (PMÚ) souhlasí s převzetím dvou největších masokombinátů na zpracování drůbeže Hyza Žilina a THP Topolčany českou skupinou Agrofert Holding. Informoval o tom mluvčí úřadu Miroslav Jurkovič.

"Rozhodnutí už nabylo právní moci. Protimonopolní úřad povolil transakci bez dalších podmínek," dodal Jurkovič.

Spolu s masokombináty získal Agrofert také chovatelské farmy Farma THP a Javor 503, jakož i producenta krmných směsí Považan. Slovenské firmy dosud ovládala společnost Fend. Další podrobnosti o prodeji nejsou k dispozici.

Největší slovenské drůbežárny, které mají na trhu více než třetinový podíl, si slibují od vstupu nového akcionáře lepší vyjednávací pozici vůči obchodním řetězcům na domácím i zahraničních trzích. Nyní oba masokombináty prodávají prostřednictvím zprostředkovatelů, což výrazně snižuje jejich marži. Výhodou obou závodů je to, že vlastní povolení na vývoz do Británie a Německa.

Skupina Agrofert se skládá přibližně ze 120 podniků včetně zahraničních. Podniká v zemědělství, potravinářství a průmyslové výrobě chemických látek. Na Slovensku česká společnost ovládá například chemické podniky Istrochem nebo Duslo Šaua.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK