Koruna oslabila na 28,85 Kč/EUR, k dolaru je kolem 23,82 Kč/USD

18.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. ledna (ČTK) - Česká měna dopoledne oslabila k euru na 28,85 Kč/EUR. Důvodem je riziko předčasných voleb v Polsku, které ovlivňuje celý region střední Evropy, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. K dolaru se koruna obchoduje kolem úrovně 23,82 Kč/USD.

"Nejistota ohledně budoucnosti polské vlády a možnost předčasných voleb motivuje investory ustupovat z regionu," řekl Vlk. Prodeje tak oslabují všechny středoevropské měny. Koruna až do úterka této vlně čelila, dnes je však oslabování patrnější. Podle Vladimíra Pikory z Volskbank brzdí korunu v propadu naděje na příchod korejské automobilky Hyundai.

Z české ekonomiky se dnes žádná důležitá data neočekávají. V Polsku je nyní klíčovým tématem schvalování státního rozpočtu. Pokud jej tamní parlament nepřijme včas, prezident naznačil jeho rozpuštění počátkem února. Devizový trh mohou ovlivňovat i velké pohyby na akciových trzích.

Důležitý bude rovněž vývoj kurzu euro-dolar, kde se s obavami očekávají nová data o inflaci v USA. Ta by mohla naznačit další vývoj sazeb a trhy se částečně obávají, zda již není utahování americké měnové politiky u konce. Dolar proto dnes oslabuje vůči euru i koruně.

"Podceňovat nelze ani data o přílivu kapitálu do USA," dodal Vlk. Téma vysokého zadlužení Spojených států je sice po relativně dobrém výsledku listopadové obchodní bilance spíše v pozadí, avšak příliv kapitálu může opět překvapit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK