Stát přispěje desítkami milionů na parkoviště pro kamiony na D1

18.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. ledna (ČTK) - Stát v letošním roce podpoří výstavbu dvou odstavných parkovišť pro kamiony na dálnici D1 po 40 milionech korun. Plochy pro nákladní automobily vzniknou u Kochánova a Stránecké Zhoře v srpnu. Stát tím chce vytvořit pro kamiony místa, aby řidiči mohli dodržovat bezpečnostní přestávky v jízdě. S materiálem ministerstva dopravy se dnes seznámila vláda. Kromě nových parkovišť se připravuje i rozšíření parkovacích míst na odpočívadle D1 Střechov.

Nová parkovací místa mají vyrůst také na dálnici D5 na parkovišti Záluží a na D11 ve Vrbové Lhotě. Přípravné práce pro rozšíření parkovacích míst mají začít, ukončení stavby se předpokládá příští rok.

Nová parkovací místa mají zvýšit plynulost provozu na dálnicích. Ke zvýšení kapacity dálnice D1 má přispět také další rušení pevného dělícího pásu a zavádění ocelových otevíracích svodidel ve středním pásu v místech, kde nelze v případě nehody provoz odvést z dálnice na jinou silnici.

K omezení kolon by měl přispět také dopravní informační systém, který ministerstvo zřídilo loni. Na D1 jej doplní informační tabule s informacemi o kolonách či doporučených rychlostech.

MD chce i nadále pokračovat v opravách dálnice D1 tak, aby byl v co největší míře zachován provoz vždy ve dvou jízdních pruzích v obou směrech. Obdobný postup chce úřad uplatit u oprav mostů. Letos a v příštím roce opravu podstoupí celkem čtyři mosty.

Prioritou ministerstva je výstavba silnice R35 z Hradce na Olomouc, která má odlehčit přetížené dálnici D1. Další prioritou na dálniční síti je dokončení pražského okruhu a stavby obchvatů dalších měst na tranzitní silniční síti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK