Vyšší DPH na služby by v EU prý připravila o práci 200.000 lidí

18.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 18. ledna (zpravodaj ČTK) - Vyšší daň z přidané hodnoty na služby spojené s větším podílem lidské práce by v Evropské unii připravila o práci asi 200.000 lidí. Sdělilo to evropské sdružení malých a středních podniků UEAPME. O DPH budou v úterý jednat ministři financí EU.

Mnoha podnikům ve starých členských zemí unie totiž vypršela výjimka na nižší daňovou sazbu a hrozí, že budou muset své služby přeřadit do základní, tedy vyšší sazby. ČR se toto opatření netýká.

Pokud tak firmy neučiní, vystavují se riziku sporů s Evropskou komisí a následných akcí, obdobně jako Česko s dětskými plenkami.

Podle generálního tajemníka sdružení Hanse Wernera Müllera hrozí, že v případě krachu jednání některé služby ve starých členských státech EU zdraží v noci na 25. ledna až o 14 procent. "Tento chaotický scénář bude katastrofou pro malé poskytovatele služeb a v konečném dopadu poškodí i zákazníka," uvedl. Zákazníci by vyšší ceny pocítili především v restauracích, u kadeřníka či v opravnách obuvi.

Zatím ale není příliš zřejmé, jak se bude jednání ministrů financí vyvíjet. Uskuteční se totiž poprvé pod rakouským předsednictvím, které si mimo jiné za cíl vytyčilo boj proti podvodům s DPH. Podle sdružení by ale právě sladění daňových sazeb vedlo k podpoře šedé ekonomiky a k jejímu zneužívání.

Na programu jednání by však měly být i změny, které se dotýkají ČR. Česku stále hrozí, že bude muset od roku 2008 zvýšit daň z přidané hodnoty na byty a vytápění domácností. Ministři financí Evropské unie prodloužení výjimek na nižší sazbu DPH do roku 2015 zatím nedohodli. Zároveň tak stále platí, že ČR nepovoleně používá sníženou DPH u dětských plenek. Dohodu již tradičně blokují němečtí zástupci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK