Ministerstva chtějí zvýšit přímé platby rolníkům o 800 mil. Kč

18.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. ledna (ČTK) - Stát chce letos přidat peníze na přímé platby pro české zemědělce, které mají být posíleny o 800 milionů korun. Díky tomu by přímé platby letos v ČR činily 63 procent úrovně ve starých členských zemích Evropské unie. Na zvýšení těchto klíčových dotací se dnes dohodli zástupci zemědělců s ministrem zemědělství Janem Mládkem a ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. Zvýšení přímých plateb ještě musí schválit vláda.

"Není důvod pochybovat, že návrh vláda schválí a kapitola zemědělství bude o zmíněných 800 milionů korun na zvýšení přímých dotací českým zemědělcům schválena," řekl dnes ČTK Mládek. Podle něj by návrh na zvýšení přímých plateb měla vláda dostat do konce března.

Zemědělci jsou s výsledkem dnešního jednání spokojení. S ministry by se měli znovu sejít v únoru, kdy budou probírat variantu zvýšení přímých plateb až na 65 procent, což by podle prezidenta Agrární komora ČR Jana Veleby stálo dalších zhruba 500 milionů korun. "Jednali jsme o celkové částce a zbývajících dvou procentech. Máme slib, že by se během roku mělo dostat i na tyto peníze," uvedl Veleba.

Přímé platby z unie letos vzrostou na 35 procent úrovně ve starých členských zemích proti loňským 30 procentům, stát je může doplatit až na 65 procent. Zemědělci tvrdí, že stát by díky příznivému vývoji rozpočtu měl dorovnat platby na tuto maximální úroveň.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK