Za poklesem dodávek plynu do Evropy stojí hlavně Ukrajina

18.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


KYJEV 18. ledna (ČTK) - Ukrajina začala z tranzitních plynovodů vedoucích z Ruska na západ Evropy odebírat více zemního plynu. Vede ji k tomu mrazivé počasí, které způsobuje, že výrazně narůstá odběr. Informoval o tom ukrajinský ministr energetiky Ivan Plačkov. Ukrajina má však podle něj souhlas ruského plynárenského monopolu Gazprom.

"Dnes jsme dosáhli dohody s našimi partnery z Gazpromu. Snížili jsme dodávky do Evropy asi o 40 milionů metrů krychlových denně," řekl Plačkov novinářům po schůzce vlády. Rusko přes území Ukrajiny dodává do dalších evropských zemí asi 360 milionů kubíků plynu denně.

Kvůli rozhodnutí Ukrajiny se ale snižuje objem dodávek, které jsou určené pro další evropské země. To způsobuje nepříjemnosti v Maďarsku, Itálii a na Slovensku, dodávky do České republiky jsou ale v pořádku.

Ukrajina si podle Plačkova bere nad rámec sjednaných dodávek zhruba 40 milionů metrů krychlových plynu denně. To je ekvivalent asi 11 procent objemu zemního plynu, který každodenně proudí přes území Ukrajiny dál do Evropy. Rusko přitom již oznámilo, že mrazy přinutily Gazprom omezit vývoz plynu a snížit těžbu ropy.

Ve střední a západní části Ukrajiny se teploty snížily asi na 20 stupňů pod nulou, zatímco ve východní části země se pohybují jen kolem minus 30 stupňů.

Plačkov neupřesnil, kolik zemního plynu Ukrajina v současných mrazech spotřebovává. V prosinci, kdy se teploty pohybovaly kolem minus pěti stupňů Celsia, země v průměru spotřebovávala kolem 267 milionů metrů krychlových zemního plynu denně.

Ukrajina a Rusko teprve před dvěma týdny ukončily spor o ceny zemního plynu, kvůli němuž několik zemí v západní Evropě pocítilo pokles dodávek. Obě strany sporu 4. ledna podepsaly dohodu, která upravuje způsob dovozu plynu na Ukrajinu a podmínky distribuce. V rámci smlouvy vznikla společnost RosUkrEněrgo, která má na prodej plynu na Ukrajině exkluzivní právo.

Ukrajina do konce loňského roku platila asi 50 dolarů za tisíc metrů krychlových zemního plynu, od začátku tohoto roku ale platí 95 dolarů. Cena je výsledkem kombinace dovozu drahého plynu z Ruska, který stojí 230 dolarů, a mnohem levnějších dodávek ze zemí střední Asie, hlavně z Turkmenistánu a Kazachstánu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK