Koruna odolala propadu ve střední Evropě a oslabila jen mírně

18.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. ledna (ČTK) - Česká měna odolala propadu středoevropských měn a nakonec oslabila jen o tři haléře na 28,83 Kč/EUR. Důvodem odklonu investorů od střední Evropy je především polská politická krize, vyplývá z informací serveru Patria Online. Vůči dolaru koruna zpevnila zhruba o šest haléřů na 23,81 Kč/USD.

Polskem nyní obchází riziko předčasných voleb a tamní nervozita ovlivňuje trhy v celé střední Evropě. Pokud polský parlament včas nepřijme státní rozpočet, může jej prezident počátkem února rozpustit. Tamní situace se příliš neuklidnila ani dnešní nabídkou předsedy polských konzervativců na šestiměsíční dohodu o dělbě moci.

Koruna až do úterka odlivu investorů ze střední Evropy čelila, dnes však bylo oslabování patrnější. Jednu chvíli se obchodovala i za 28,88 Kč/EUR, což byla nejslabší úroveň za posledních devět dnů.

Odpoledne však měně pomohla informace, že by ČR mohla podepsat memorandum o investici automobilky Hyundai na Moravě ještě během února. "Obchodníci rázem zapomněli na polské třenice a začali nakupovat korunu, což poslalo kurz zpět k ranním hodnotám," řekl ekonom Volksbank Vladimír Pikora.

Příchod Hyundai by podle Pikory znamenal výrazný nárůst exportů v řádu desítek miliard korun ročně, a tím i vyšší poptávku po korunách. "Automobilka bude tlačit kurz dlouhodobě k silnějším hodnotám a jiné podniky budou mít proto problémy s vývozem," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK