Americké akcie dopoledne klesaly kvůli výsledkům Intelu a Yahoo

18.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 18. ledna (ČTK) - Akcie velkých amerických korporací dopoledne klesaly kvůli výsledkům hospodaření Intelu a Yahoo za poslední loňské čtvrtletí. Zisk obou společností sice vzrostl, očekávání analytiků ale nenaplnil. Na akciovém trhu se mezi obchodníky rozšířily obavy z toho, že se růst firemních zisků zpomaluje.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času oslabil o polovinu procenta na 10.843,5 bodu. Index technologického trhu Nasdaq, který kvůli Intelu zahájil den poklesem o procento, v 18 hodin SEČ klesl o 1,2 procenta na 2275,2 bodu.

Akcie Intelu, největšího světového výrobce čipů, se dopoledne na trhu Nasdaq snížily o 10,8 procenta na 22,77 dolaru. Yahoo klesla o 12,3 procenta na 35,19 dolaru a její rival Google přišel o 3,5 procenta při ceně 450,64 dolaru, napsala agentura Reuters.

Intel vykázal v posledním loňském čtvrtletí zřetelně nižší růst zisku a tržeb, než se očekávalo. Zisk vzrostl na 2,5 miliardy dolarů z 2,1 miliardy před rokem. V přepočtu na akcii dosáhl zisk 40 centů, ale analytici čekali 43 centů.

Podnik zveřejnil výsledkovou zprávu v úterý po oficiálním uzavření akciových trhů. Akcie společnosti se propadly téměř o deset procent již ve večerním elektronickém obchodování a začaly stahovat dolů celý světový trh technologických firem.

Čistý zisk Yahoo v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostl o 83 procent na 683,2 milionu dolarů. Ve výsledku se ale projevily jednorázové příjmy a bez jejich započtení byl nižší, než analytici čekali. Yahoo je světově největší internetová mediální společnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK