Ruské úřady chtějí po Jukosu dalších 3,8 miliardy dolarů

18.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 18. ledna (ČTK) - Ruské úřady chtějí po ropné společnosti Jukos další daňové nedoplatky, tentokrát v objemu asi 107 miliard rublů (asi 90 miliard Kč). Jde o pokuty a nezaplacené daně za rok 2004.

"Jukos 27. prosince 2005 obdržel vyrozumění auditorů, které obsahovalo požadavek na zaplacení daní v úhrnné výši 107 miliard rublů," píše se ve sdělení firmy. Na daňové nedoplatky připadá 54 miliard, zbývajících asi 53 miliard rublů jsou pokuty.

Mluvčí Jukosu Claire Davidsonová agentuře AP řekla, že podnik se bude proti požadavkům na úhradu daňových nedoplatků bránit. "Prostřednictvím ruských soudů učiníme všechno, co bude v našich silách," řekla telefonicky z Londýna.

Jukos minulý týden oznámil, že mu z původního požadavku na doplacení daní za léta 2000 a 2003 zbývá doplatit v přepočtu asi 6,3 miliardy dolarů.

Jukos kdysi býval největším těžařem ropy v Rusku, koncem roku 2004 mu ale byla v nucené dražbě prodána hlavní těžební součást Juganskněftěgaz. Úřady tehdy tvrdily, že Jukos dluží na daňových nedoplatcích v přepočtu přes 650 miliard Kč.

Nový požadavek na vyrovnání daňových nedoplatků by tudíž mohl znamenat, že podnik nebude schopen udržet si ani zbývající části, které pokračují v činnosti. To jsou hlavně divize Samara a Tomsk. K nim patří pět rafinerií, z nichž největší Angarsk Petrochemical Co může zpracovávat až 19,2 milionu tun surové ropy ročně.

Juganskněftěgaz je teď součástí státní ropné skupiny Rosněfť, která původní divizi Jukosu získala přes prostředníka v nucené aukci na konci roku 2004. Podle agentury AP existují domněnky, že Rosněfť má zájem i o zbývající aktiva Jukosu.

Zakladatel a bývalý ředitel Jukosu Michail Chodorkovskij byl loni odsouzen za daňové úniky a zpronevěru a nyní je ve vězení. Jakoukoli vinu ale vždy odmítal. Podle něj jde o pomstu Kremlu za jeho politické ambice. Kreml trvá na tom, že Chodorkovskij porušil zákon, a musí tedy za své činy nést odpovědnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK