Burza v Tokiu prudce zpevnila, nervozita opadla

19.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 19. ledna (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu se prudce zvýšily a hlavní index zaznamenal nejvýraznější vzestup za tři měsíce. Investoři se vrátili k nákupům některých levnějších titulů a zapomněli na chaos, o který se postaralo vyšetřování ve společnosti Livedoor.

Index Nikkei 225 si připsal 355,10 bodu a den uzavřel vyšší o 2,31 procenta na 15.696,28 bodu. V předchozích třech dnech ale klesl asi o sedm procent, z toho nejvíce v úterý a ve středu. Hodnota akcií na burze se tím snížila o více než 300 miliard USD. Širší index Topix zpevnil o 2,90 procenta a obchodování zakončil na 1620,29 bodu.

Investoři nakupovali například akcie automobilky Toyota Motor nebo Fujitsu, které doplatily na předchozí chaos na burze vysokým propadem. Burza ve středu o 20 minut zkrátila obchodování, aby se vyhnula dalším komplikacím způsobeným přetlakem nabídky akcií a zahlcení obchodního systému.

"Akcie blue chips nemají s vyšetřováním společnosti Livedoor nic společného. Investoři je proto při poklesu kurzu nakupují. Je to svým způsobem příklon ke kvalitě," prohlásil ředitel makléřské společnosti Nozomi Securities Takahiko Murai. Analytici většinou upozorňují, že trh se po třídenním propadu ocitl na úrovni, která je pro investory atraktivní.

"Myslím, že investoři budou kupovat akcie firem s dobrými vyhlídkami na růst zisků," podotkl šéf společnosti Fukoku Capital Management Naojuki Torii. Záležet ale bude i na vývoji cen ropy a dalších faktorech, které tradičně ovlivňují kurzy akcií. Poslední dobou se ceny akcií zvyšují kvůli dění kolem Íránu, vliv ale mají i nepokoje v Nigérii.

Na devizovém trhu se kurz dolaru stále drží v úzkém rozpětí a obchodníci nejvíce hodnotí vyhlídky na další růst úrokových sazeb v USA. Devizový trh zkoumal i silné oživení na akciovém trhu, neboť existovaly obavy, že úprk investorů kvůli vyšetřování firmy Livedoor by mohl být předzvěstí větších problémů. Potom by zřejmě oslabil i kurz jenu.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2095 USD, a mírně tak oslabil z předchozích 1,2086 USD. Vůči japonskému jenu klesl na 115,19 ze 115,56 JPY, a rovněž euro k jenu oslabilo na 139,34 z předchozího kurzu 139,71 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK