Koruna posílila na 28,74 Kč/EUR a přiblížila se rekordu

19.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. ledna (ČTK) - Česká měna dopoledne posílila na 28,74 Kč/EUR, a je tak čtyři haléře od historického maxima. Přestože koruně nepřeje nervozita na polské politické scéně, k silnějším hodnotám ji pomáhá rostoucí pravděpodobnost investice korejské automobilky Hyundai. Vůči dolaru je koruna klidná kolem 23,80 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Zástupci korejské automobilky plánují přiletět do ČR sjednávat detailní podmínky investice ve výši zhruba 30 až 40 miliard Kč. Memorandum by podle ministra průmyslu Milana Urbana mohlo být podepsáno v únoru.

Proti posilování koruny působí riziko předčasných voleb v Polsku. Pokud polský parlament včas nepřijme státní rozpočet, může jej prezident počátkem února rozpustit. Slábnoucí zlotý v minulých dnech strhával i ostatní středoevropské měny, koruna však tomuto tlaku poměrně čelila.

Proti silnějšímu kurzu působí i poslední výroky členů bankovní rady České národní banky, podle kterých ČNB nemusí zvažovat jen růst úrokových sazeb, ale i jejich případné snížení. V případě ponechání sazeb beze změny na jednání centrální banky na konci ledna však může příchod Hyundai poslat kurz koruny až na 28,50 Kč/EUR, odhadl hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlán.

Příchod další automobilky by podle Vladimíra Pikory z Volksbank znamenal výrazný nárůst exportu v řádu desítek miliard korun ročně, a tím i vyšší poptávku po korunách. "Automobilka bude tlačit kurz dlouhodobě k silnějším hodnotám, a jiné podniky budou mít proto problémy s vývozem," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK