Gartner: Evropa loni předstihla USA v prodeji osobních počítačů

19.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


AMSTERODAM 19. ledna (ČTK) - V prodeji osobních počítačů loni Evropa předstihla Spojené státy a Dell zvýšil svůj náskok před druhým Hewlett-Packardem. Světové dodávky PC na trh loni vzrostly o 15,3 procenta na 218,5 milionu, uvedla dnes průzkumová agentura Gartner jako předběžné údaje. Dodávky přenosných počítačů na trh obecně rostou rychle, zatímco stolních počítačů nikoli. Gartner uvádí, že mnoho dodaných počítačů stále čeká ve skladech.

Dodávky osobních počítačů do Evropy, Afriky a na Blízký východ loni vzrostly o 17,1 procenta na 72,7 milionu, zatímco v USA se zvýšily o 7,5 procenta na 67 milionů. V roce 2004 měly USA před Evropou mírný náskok, oba regiony prodaly zhruba 62 milionů jednotek.

Nejvyšší nárůst prodeje loni vykázaly Asie-Tichomoří a Latinská Amerika, a to o 26 procent. Na asijský trh výrobci v minulém roce dodali 42,8 milionu PC, na trhy Latinské Ameriky 14,7 milionu.

Dell opět rostl rychleji než průměr světového trhu. Světové dodávky PC od Dellu se zvýšily o 18,6 procenta a jeho tržní podíl tak vzrostl o 0,4 procentního bodu na 16,8 procenta. Světový růst Dellu se ale začal zpomalovat ve druhé polovině minulého roku.

Světové dvojce Hewlett-Packardu klesl podíl ve světě na 14,5 procenta, předloni byl o desetinu procentního bodu vyšší. Třetí místo loni patřilo čínské skupině Lenovo, která převzala výrobu osobních počítačů od americké IBM. Tržní podíl Lenova ve světě vzrostl na 6,9 ze 6,8 procenta.

Tchajwanský Acer si polepšil na 4,6 ze 3,4 procenta a dostal se před počítače společností Fujitsu a Fujitsu-Siemens. Jejich podíl na světovém trhu zůstal loni stabilní na 3,8 procenta.

Ve Spojených státech potvrdily výsledky posledního čtvrtletí roku, že je obměna firemních počítačů za vrcholem. "Jak malé tak středně velké podniky a firmy poptávku zmírnily," uvedli analytici Gartneru.

Připomínají, že potíže s vysokými zásobami přetrvávají. Kromě Hewlett-Packardu všem firmám meziročně vzrostl průměrný počet dnů, kdy zboží čeká ve skladech, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK