MPO: Malé a střední podniky získaly loni podporu 4,2 miliardy Kč

19.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. ledna (ČTK) - Mezi malé a střední podniky ze zpracovatelského průmyslu rozdělil stát v loňském roce v rámci několika podpůrných programů 4,2 miliardy korun. Celkem podporu ve formě dotace či zvýhodněného úvěru získá přes 3000 firem. Informovala o tom dnes agentura CzechInvest spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu.

Fyzicky byla vyplacena zatím jen část ze zmíněných 4,2 miliardy. Podle pravidel Evropské unie jsou veřejné prostředky uvolněny až po dokončení projektu, uvedla mluvčí CzechInvestu Jana Víšková.

Nejvíce peněz bylo rozděleno v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání. Malé a střední firmy by jeho prostřednictvím měly získat přes 3,6 miliardy korun. Dotaci obdrželo nebo obdrží přes 350 projektů a necelá tisícovka podnikatelů získala zvýhodněný úvěr. V roce 2004 se projekt podpory podnikání teprve rozbíhal a srovnatelné údaje nejsou k dispozici.

K dalším z často využívaných programů patří Poradenství, v jehož rámci lze získat dotaci na vzdělávání a poradenské služby. V roce 2005 využilo tuto možnost téměř 1600 podnikatelů, získali zhruba 26 milionů korun.

V loňském roce byl rovněž spuštěn Národní registr poradců, který umožňuje firmám přístup k databázi odborníků. Koncem loňského roku bylo v registru 171 poradců. Firmy, které o využití poradců budou mít zájem, se v rámci programu Konkurenceschopnost mohou ucházet o padesátiprocentní dotaci na tyto služby, uvedla Víšková.

Jednotlivé podnikatelské projekty se také letos mohou zúčastnit prvního ročníku soutěže Podnikatelský projekt roku. "Vyhlašovat budeme například Klastr roku, Projekt s největším inovačním potenciálem nebo Podnikatelský inkubátor roku," uvedl generální ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK