V ČR je již přes půl milionu kreditních karet

19.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. ledna (ČTK) - V České republice je již přes půl milionu kreditních karet, které lidem umožňují půjčovat si peníze. Ve třetím čtvrtletí loňského roku se počet těchto karet zvýšil zhruba o 66.500 a přesáhl 522.500. Počet všech platebních karet v ČR se již vyšplhal na 7,23 milionu, vyplývá z nových statistik Sdružení pro bankovní karty (SBK).

Zatímco v ČR a dalších zemích střední Evropy počet kreditních karet rychle roste, v západní Evropě nastupují spíše klasické debetní karty. Podle manažera společnosti Visa Europe pro ČR Miroslava Kozlera je to dáno historickým vývojem. Postkomunistické země byly dosud zvyklé jen na debetní karty, naopak třeba v Anglii donedávna existovaly téměř výhradně karty kreditní.

HVB Bank před několika měsíci odhadla, že se počet kreditních karet v ČR do roku 2009 vyšplhá na 1,165 milionu, a bude je mít tedy každý devátý Čech včetně nemluvňat či důchodců. Vedle hypoték, úvěrů či různých nákupů na splátky jsou tyto karty dalším zdrojem zadlužování domácností.

Počet všech karet se v Česku ve třetím čtvrtletí loňského roku zvýšil o 152.500 na 7,234 milionu. Drtivá většina karet je mezinárodních, počet tuzemských postupně klesá a nyní dosahuje zhruba 410.000.

Stále oblíbenější je mezi Čechy placení kartami v obchodech. V ČR lidé takto ve třetím čtvrtletí loňského roku zaplatili zboží za více než 30 miliard Kč, což je proti předchozímu čtvrtletí asi o 3,4 miliardy Kč více. Objem zahraničních transakcí vzrostl podle údajů SBK mezičtvrtletně osmkrát na 20,5 miliardy Kč.

Stále více peněz lidé vybírají i z bankomatů, přestože jsou na rozdíl od plateb obchodníkům zpoplatněné. Počet transakcí sice mírně klesl na 31,5 milionu, objem vybraných peněz však již přesáhl 112 miliard korun, zatímco v druhém čtvrtletí to bylo 106,5 miliardy Kč. V celé ČR je nyní 2886 bankomatů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK