Koruna posílila na nový rekord 28,68 Kč/EUR, k dolaru na 23,67 Kč

19.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. ledna (ČTK) - Česká měna posilovala a vylepšila při tom své historické maximum o dva haléře na 28,68 Kč za euro. Po 17:00 stála na 28,73 Kč/EUR. Přispěla k tomu rostoucí pravděpodobnost investice korejské automobilky Hyundai a posílení polského zlotého. Vůči dolaru koruna zpevnila na závěrečných 23,67 Kč/USD. Vyplývá to z informací společnosti Patria.

"Spekulanti si po celý den dodávali odvahu a pomalu tlačili kurz blíž a blíž psychologické hranici a odpoledne pak hranici překonali. Kurz se tak dostal na své historické maximum 28,68 Kč/EUR," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. Za zpevněním koruny nestojí nové domácí ekonomické zprávy. Pokračuje zpevňování celého regionu, které umožňuje zklidnění politické situace v Polsku, podotkl analytik Patria Online Tomáš Vlk.

"Zdá se, že vlna nezájmu zahraničních investorů o střední Evropu hraničící až s jejich úprkem z regionu je u konce," míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Zlepšení nálady v regionu pomohlo koruně k ziskům a navázat na středeční odpoledne, kdy kvůli očekávání obří investice sedmé největší automobilky světa v ČR posílila, upozornil Pikora. Navíc polská ministryně financí navnadila dluhopisové investory prohlášením, že by úrokové sazby v zemi mohly klesat, dodal.

Zástupci korejské automobilky plánují přiletět do ČR sjednávat detailní podmínky investice ve výši zhruba 30 až 40 miliard Kč. Memorandum by podle ministra průmyslu Milana Urbana mohlo být podepsáno v únoru.

Místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel dnes řekl, že jej nynější vysoký kurz koruny neznepokojuje. Poznamenal, že pevná měna omezuje náklady na energii a další dovozy. Silná úroveň měny zlevňuje dovážené zboží či dovolené v zahraničí a odvrací potřebu zvyšovat úrokové sazby. Doplácejí však na ni čeští vývozci, kteří za své zboží dostávají méně peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK