Ruská burza se inspirovala mrazy, uvažuje o kontraktech na počasí

20.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 20. ledna (zpravodajka ČTK) - Na začátku týdne musela moskevská fondová burza RTS kvůli extrémně mrazivému počasí ukončit své obchodování dříve než obvykle. Dnes vychází najevo, že její pracovníci už stihli vymyslet, jak na mrazu vydělat. Burza zvažuje, že nabídne tzv. futures kontrakty na počasí. Stejně jako už to delší dobu dělá například burza v Chicagu.

Podrobnosti návrhu burza rozpracovává společně s ruskou meteorologickou službou. V první fázi by měly vzniknout kontrakty na teploty a na srážky. Futures kontrakty na teplotu v zimním období jsou v nabídce chicagské burzy nejpopulárnější, uvedl dnes deník Kommersant.

Princip je podle listu jednoduchý. Základním aktivem je index znamenající teplotní rozdíl mezi určitou základní úrovní, například střední týdenní teplotou v určitém období, a skutečnou teplotou. Jestliže byla například za základ určena teplota minus deset stupňů a teploměr za oknem ukazuje minus 18, index bude mít hodnotu osm bodů. Jeden bod indexu má přitom hodnotu třeba 20 dolarů, a tak majitel kontraktu při teplotě minus 18 stupňů vydělal 160 dolarů. Je-li tepleji, než určila základní hodnota, majitel naopak peníze prohrál.

Systém je výhodný například pro firmy, které musí platit za topení a energie. V zimním období si tímto způsobem mohou kompenzovat zvýšené náklady. V Moskvě se už skoro týden drží teploty kolem minus 30 stupňů Celsia.

Podle viceprezidenta burzy RTS Romana Gorjunova by klienty této služby mohla být bytová družstva a další majitelé realit, vládní struktury, dopravní společnosti a samozřejmě ropné a energetické firmy. "Za několik let může být objem trhu s futures kontrakty na počasí až jedna miliarda dolarů," myslí si viceprezident.

Nejsložitějším úkolem je prý určení správných základních hodnot pro výpočet indexů v závislosti na ročních obdobích a geografických podmínkách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK