Americké akcie dopoledne klesaly kvůli výsledkům a drahé ropě

20.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 20. ledna (ČTK) - Americké akciové indexy dopoledne klesaly kvůli obavám z čtvrtletních výsledků hospodaření a drahé ropy. Výhled pro výsledkovou sezonu zhoršily dnešní zprávy z banky Citigroup a koncernu General Electric.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času oslabil o 1,3 procenta na 10.740,3 bodu. Index trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ snížil o 1,4 procenta na 2269,1 bodu.

Na trh dolehly i rostoucí ceny ropy. Napětí na trhu s energiemi zvyšuje spor o íránský jaderný program spolu s výpadky v nigerijské ropné těžbě. Negativně se projevila i nová hrozba teroristických útoků ve Spojených státech.

Cena americké lehké ropy se krátce dotkla čtyřměsíčního maxima 68 dolarů za barel a v Londýně se cena severomořské ropy Brent držela nad 66 dolary. Analytici připomínají, že příznivá týdenní zpráva o vývoji zásob v USA cenám v růstu nezabránila.

"Vypadá to, jako by se lidé začetli do Bin Ládinova projevu a možná jsou trochu nervózní," řekl šéf akciových obchodů z firmy S.G. Cowen. "Ropa opět roste a k tomu máte výsledkové zprávy," dodal.

Akcie Citigroup v jednu chvíli oslabily o 3,6 procenta na 46,24 dolaru, protože jí čtvrtletní zisk z běžných aktivit klesl o tři procenta. Emise GE se snížila o 3,2 procenta na 33,58 dolaru. Přestože zisk skupiny vzrostl, její tržby nenaplnily očekávání trhu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK