MfD: Sobotka chystá berní úřad pro velké firmy

21.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. ledna (ČTK) - Ministerstvo financí chystá specializovaný finanční úřad, který by měl dohlížet pouze na to, jak platí daně velké firmy. S odvoláním na náměstkyni ministra financí Danu Trezziovou to píše Mladá fronta Dnes. "Šlo by o úředníky s vysokou odborností, kteří se vyznají v postupech velkých společností," cituje deník Trezziovou.

Plán je podle MfD součástí koncepce, která má zlepšit výběr daní v Česku. Ta má být dokončena letos.

MF si od zvláštního daňového úřadu slibuje lepší práci a tedy i výběr daní. "Kontroly by byly u velkých firem častější," řekla Trezziová.

Velké firmy dnes patří k hlavním přispěvatelům do státní pokladny. Loni podniky na daních zaplatily 142 miliard korun. Z toho desítka těch nejziskovějších odvede zhruba čtvrtinu této částky, poznamenává MfD.

Pod specializovaný úřad by spadaly velké firmy z celé republiky, a to podle výše svých tržeb. "Bylo by to od určitého obratu, jako je miliarda, dvě, tři," naznačila Trezziová.

Hlavní sídlo úřadu by bylo v Praze, kde se dnes vybere polovina firemních daní hlavně od velkých společností. Pro další velké podniky by mohla podle Trezziové sloužit pobočka úřadu v Brně.

Ministerstvo financí zatím nechce říci, zda půjde o zánovní úřad s novými úředníky, nebo se přemění některá ze současných berních kanceláří v Praze. Podle Lubomíra Janouška z pražského finančního ředitelství bude specializovaný úřad potřebovat zhruba 200 lidí.

Úřad by se měl podle Trezziové kromě daní zabývat i tzv. editační povinností. To znamená dohlížet, zda podniky nevyvážejí zisk do zahraničí pomocí nafouknutých cen za zboží od mateřských firem, píše MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK