Maďarsko a Itálie stále hlásí nedostatečné dodávky plynu z Ruska

22.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BUDAPEŠŤ/ŘÍM 22. ledna (ČTK) - Dovoz ruského zemního plynu do Maďarska je stále zhruba 20 až 25 procent pod požadovanou úrovní. Oznámila to maďarská ropná a plynárenská společnost MOL. Problémy s dovozem ruského plynu má rovněž Itálie, kde by podle energetické společnosti Eni měly být dodávky o 4,1 procenta nižší než poptávka.

"Dovoz zemního plynu do Maďarska nadále činí 75 až 80 procent požadovaného množství," uvedla divize pro přepravu plynu společnosti MOL. Ruský plynárenský gigant Gazprom tento týden omezil dodávky plynu do některých evropských zemí kvůli extrémně chladnému počasí v Rusku.

Firma MOL dnes navíc kvůli předpokládanému ochlazení počítá s nárůstem spotřeby plynu v Maďarsku na 68 až 70 milionů krychlových metrů ze sobotních 64 milionů.

Společnost MOL dále uvedla, že bude schopna zajišťovat potřeby země, dokud se poptávka udrží pod 87,5 milionu krychlových metrů denně. Firma již dříve požádala velké odběratele plynu, aby přešli z plynu na ropu, připomíná agentura Reuters.

V Itálii by dnes poptávka měla podle firmy Eni zůstat na 74 milionech krychlových metrů, zatímco dodávky by měly být zhruba o tři miliony krychlových metrů nižší. V sobotu zaostaly dodávky ruského plynu do Itálie za poptávkou o 6,8 procenta. Firma Eni rozdíl doplňuje ze svých zásob.

Generální ředitel společnosti Paolo Scaroni uvedl, že Itálie by mohla čelit energetickým problémům rovněž v únoru a březnu, pokud budou pokračovat výpadky v dodávkách a počasí zůstane chladné. Člen správní rady Eni Alberto Clo řekl v rozhovoru pro list La Stampa, že potíže zvyšují nedostatečné investice do infrastruktury.

Itálie je u zemního plynu na Rusku závislá z necelé třetiny, zatímco Maďarsko ze 70 procent. Podobně je na tom Česká republika, která však dosud s dodávkami z Ruska potíže neměla. Ministři zemí visegrádské čtyřky by měli v příštích týdnech na podnět Maďarska jednat o možnostech zlepšeného zabezpečení energetických zdrojů ve světle zvýšené nejistoty dodávek z Ruska.

Polská plynárenská skupina PGNiG dnes ohlásila mírný pokles dodávek plynu z Ukrajiny a uvedla, že sníží dodávky průmyslovým odběratelům, protože chladné počasí zvýšilo spotřebu plynu při vytápění bytů a domů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK