Alitalia zrušila kvůli zaměstnaneckým nepokojům dalších 89 letů

22.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŘÍM 22. ledna (ČTK) - Italská letecká společnost Alitalia byla kvůli pokračujícím zaměstnaneckým nepokojům nucena zrušit dalších 89 letů. Odboráři, kteří protestují proti restrukturalizaci firmy, nicméně odložili plánovanou pondělní 24hodinovou stávku.

Italská vláda svolala na středu setkání se zástupci odborů, aby krizi vyřešila. Odboroví předáci se dnes proto rozhodli odložit stávku, která měla začít o půlnoci. Na provoz společnosti Alitalia však mají neustále negativní vliv neorganizované stávky pozemního personálu.

Firma uvedla, že dnes byla nucena zrušit 89 ze 130 letů kvůli "ilegálním odborářským aktivitám" poté, co v sobotu musela přikročit ke zrušení 66 letů. Pozemní personál podle společnosti v sobotu odmítl pracovat a nadále působí potíže. Podle údajů na webových stránkách Letiště Praha se zrušení letů nedotklo spojů do České republiky.

Zaměstnanci společnosti Alitalia již ve čtvrtek uskutečnili 24hodinovou stávku, kvůli které musela firma zrušit 130 letů, píše agentura AP.

Alitalia, v níž má majoritu italská vláda, hospodaří se ztrátami a potřebuje snížit náklady, aby přežila. V ohrožení je tak asi 20.000 pracovních míst ve společnosti. Firma provozuje 190 letadel a létá do 500 míst ve více než stovce zemí.

Za prvních devět měsíců loňského roku Alitalia vykázala ztrátu 118,8 milionu eur. Předloni její ztráty za leden až září činily 685,4 milionu kvůli objemným nákladům na restrukturalizaci. Společnost předpokládá, že se vrátí k zisku již v letošním roce. Analytici se ale obávají, že to není možné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK