Tuzemskou CRA Rating Agency koupila světová agentura Moody's

23.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. ledna (ČTK) - Majitelem tuzemské firmy CRA Rating Agency, největší ratingové agentury ve střední Evropě, se stala vedoucí světová ratingová společnost Moody's Investors Service. Oznámil to předseda představenstva CRA Rating Agency Petr Vinš. CRA doposud s Moody's úzce spolupracovala, jediným akcionářem CRA byla americká firma Pragocontact Corporation.

Klíčovou službou CRA je nezávislé hodnocení schopnosti splácet dluhy ratingovými známkami. Ke klientům patří Česká podnikatelská pojišťovna, penzijní fondy ČSOB, J&T Banka, Lesy ČR, PF Komerční banky, Sazka, Slovenská pošta, Walmark a řada krajů a měst. CRA dále vydává žebříček podílových fondů, hodnotí finanční situaci podniků v rámci odvětví či sestavuje odvětvové analýzy.

CRA vznikla v roce 1998, v roce 2000 se stala jediným přidruženým členem Moody's v regionu. Od roku 2001 začala CRA pronikat do zahraničí. Po vstupu na Slovensko přišlo na řadu Maďarsko a loni CRA podepsala dohodu o vytvoření agentury pokrývající balkánské státy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK