Koruna je k dolaru na téměř pětiměsíčním maximu 23,36 Kč/USD

23.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. ledna (ČTK) - Česká měna k dolaru posílila o 30 haléřů na 23,36 Kč/USD, a je tak nejsilnější od počátku září. Důvodem je propad dolaru na světových trzích, řekl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči euru je koruna klidná kolem úrovně 28,60 Kč/EUR, zhruba pět haléřů od svého historického maxima.

Americkému dolaru ublížilo vyjádření člena tamní centrální banky Fed Jeffreyho Lackera, že přijde aspoň ještě jedno zvýšení úrokových sazeb. Trh to však spíše upozornilo na to, že se pomalu blíží konec období růstu sazeb, což dolar srazilo. Americké trhy znepokojuje i hrozba Íránu, že každé další poukázání na Radu bezpečnosti OSN ho přiměje zvýšit úsilí o rozšíření výroby obohaceného uranu.

Vůči euru je koruna klidná i přes oslabování okolních měn. Podle Vlka se však mohou dostavit i mírné ztráty, pokud se investoři rozhodnou vybrat zisky způsobené předchozím výrazným zpevněním české měny. Například Royal Bank of Scotland však doporučila prodávat korunu až při úrovni 28,10 Kč/EUR.

Novým impulzem pro vývoj kurzu by mohlo být oznámení definitivního rozhodnutí automobilky Hyundai, zda umístí svoji investici do ČR. To by kurz koruny mohlo podpořit.

Důležité bude rovněž čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky. Ekonomové jednotně očekávají ponechání úrokových sazeb, nedávné výroky členů centrální banky však otevřely diskusi o možném snížení sazeb. Levnější úroky by naopak atraktivitu koruny snížily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK