Cena cukru vystoupila na nejvyšší úroveň za 25 let

23.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK/LONDÝN 23. ledna (ČTK) - Cena surového cukru se na komoditní burze v New Yorku zvýšila na 18,50 centu za libru (asi 9,58 Kč za kilogram). Za růstem se skrývají obavy, že Brazílie jako klíčový pěstitel bude stále více cukrové třtiny zpracovávat na průmyslové využití.

Podobná situace panuje na londýnské termínové burze LIFFE. Cena kontraktu na bílý cukr s březnovým dodáním vystoupila o dalších 7,5 procenta a dostala se na 431 dolarů za tunu (10,04 Kč za kilogram). Tak jako v New Yorku, i v Londýně mají zájem hlavně velké investiční fondy.

Cukrová třtina se hojně využívá při výrobě etanolu a předpokládá se, že i do budoucna se bude zájem o biopaliva zvyšovat. Navíc výroba cukru v evropských zemích by kvůli cukerní reformě měla klesat, což podle analytiků dává předpoklady pro pokračující růst ceny.

Ještě na začátku loňského prosince se březnový kontrakt na surový cukr prodával za 12,90 centu a vzhledem k mohutnému růstu v prosinci a na začátku ledna se podle analytiků nedá říci, kde by se cenový růst mohl zastavit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK