Gazprom obvinil Ukrajinu z nadměrného odběru plynu

23.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 23. ledna (ČTK) - Ruský plynárenský monopol Gazprom obvinil Ukrajinu, že odebírá příliš mnoho zemního plynu, který jde přes její území tranzitními plynovody a je určen pro odběratele na západě Evropy. V důsledku toho se prý nedostává na odběratele za hranicemi Ukrajiny.

"Můžeme tomu říkat úbytek nebo odběr plynu, legální nebo ilegální, jak chcete. Ale ve skutečnosti jde o to, že Ukrajina zadržuje plyn nad rámec objemu sjednaného ve smlouvách. To nám znemožňuje plně uspokojovat naše závazky vůči zahraničním odběratelům," řekl Alexander Medveděv, který má v rámci Gazpromu na starosti vývoz.

Gazprom uspokojuje poptávku evropských zemí po zemním plynu asi z jedné čtvrtiny, a Evropa je tedy na ruském plynu závislá. "Takto se ale pracovat nedá," řekl na adresu Ukrajiny Medveděv. Na pokles dodávek plynu si minulý týden opakovaně stěžovaly třeba Itálie nebo Maďarsko.

Ukrajinským protějškem Gazpromu je společnost Naftogaz, která se ale k informacím ruské strany odmítla vyjádřit. Medveděvův komentář podle agentury Reuters připomíná spor ze začátku ledna, kdy se obě země nemohly shodnout na ceně plynu. Spor tehdy zhoršil zásobování plynem v řadě zemí Evropy.

Někteří členové Evropské unie Moskvu tvrdě kritizovali za to, jak spor s Ukrajinou řešila. V poslední době ale od kritiky spíše upouštějí, protože Gazprom spatřuje jádro problémů převážně v tuhých mrazech v Rusku a nyní v dalších zemích Evropy. Navíc je v Evropě poprávka po zemním plynu na vzestupu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK