Koruna stojí od rána okolo historického maxima 28,56 Kč za euro

24.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. ledna (ČTK) - Koruna od rána stojí okolo hranice pátečního historického rekordu 28,56 Kč za euro. Po 10:30 byla o dva haléře slabší. Vůči dolaru se česká měna pohybuje v rozpětí 23,26 až 23,30 Kč/USD. Devizový trh je klidný, pohyby kurzu jsou nevýrazné, řekl dealer Živnobanky Ladislav Hozman.

Koruna podle něj v nejbližších dnech zřejmě testovat psychologickou hranici 28,50 Kč/EUR. Pro další vývoj kurzu bude zásadní, zda tuto hladinu prorazí, nebo bude následovat korekce o 15 až 25 haléřů, dodal Hozman s tím, že se spíše přiklání ke druhé možnosti. K růstu domácí měny stále přispívá globální vývoj na ostatních trzích a očekávaný příliv zahraničních investic. ¨

"Spekulace na posílení koruny, které se minulý týden rozběhly, budou živit samy sebe," míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Ta se rovněž domnívá, že koruna dnes bude zkoušet dosáhnout nových maxim.

Důležité bude podle analytiků také čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky. Ekonomové jednotně očekávají ponechání úrokových sazeb, nedávné výroky členů centrální banky však otevřely diskusi o možném snížení sazeb. Levnější úroky by naopak atraktivitu koruny snížily.

Tuzemská měna by měla podle čtvrtletní měnové analýzy Royal Bank of Scotland do března posílit na 28,00 Kč za euro a do konce toho roku může zpevnit až na 27,00 Kč/EUR. Naopak vůči dolaru zřejmě česká koruna podle RBS v první polovině roku oslabí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK