Důl Dukla podle odborářů propustí 1300 lidí, OKD to nepotvrdilo

24.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 24. ledna (ČTK) - OKD chce podle odborářů utlumit provoz na Dole Dukla v Havířově na Karvinsku, v nejbližší době prý propustí 1300 z 1600 pracovníků dolu. V pondělí o tom informovali havířovské zastupitele. Podle mluvčí OKD Věry Breiové je útlum možný, propouštění ale začne nejdříve příští rok a zcela jistě nebude skokové. Další podrobnosti budou známy dnes odpoledne po ukončení porady vedení společnosti.

Podle odborářů má OKD zájem jen o přibližně 300 lidí z hlavních oborů, především rubání. "Ještě nedávno přitom vedení OKD tvrdilo, že šachta pojede do roku 2011," řekli na pondělním zastupitelstvu odboráři.

Havířovští zastupitelé v pondělí vyzvali vládu, aby případný útlum Dukly řešila. Podle dopisu premiérovi, jehož znění v pondělí schválili, by přišly o práci kromě propuštěných pracovníků OKD další stovky lidí v dodavatelských firmách. Nezaměstnanost se přitom v Havířově trvale pohybuje mezi 18 a 19 procenty, další propouštění by mohlo znamenat zhoršení sociální situace mnoha rodin ve městě.

Zástupci vedení OKD v prosinci novinářům řekli, že společnost bude podle schváleného podnikatelského záměru propouštět v rámci zefektivnění výroby maximálně 500 až 600 lidí ročně. Nyní pracuje ve společnosti téměř 22.000 lidí.

Podle předběžných údajů loni skupina OKD zřejmě zvýšila předloňský společný zisk OKD a ČMD 5,5 miliardy korun. Většinu akcií OKD drží Karbon Invest, který na konci loňského roku ovládla kyperská investiční skupina RPG Industries. Podíl koupila od Viktora Koláčka a Petra Otavy krátce poté, co stát Karbon Investu prodal akcie OKD. V RPG Industries kontroluje většinu akcií Zdeněk Bakala společně s londýnským fondem Crossroads.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK