Rakousko chystá na jednání EU o DPH nový návrh

24.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 24. ledna (zpravodaj ČTK) - Rakousko předloží po 14. hodině na jednání ministrů financí Evropské unie nový návrh týkající se snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) poté, co se šest nových států včetně České republiky postavilo proti původnímu návrhu. Podle diplomatických zdrojů by ovšem neměl vycházet výrazně vstříc jejich přáním.

Poté, co se všichni ministři vyslovili, vyhlásil předsedající rakouský Karl-Heinz Grasser přestávku, během níž bude předložen nový návrh. Delegace dostanou čas na jeho prostudování a pak by se měly opět sejít kolem stolu, sdělili diplomaté.

Podle jednoho z nich je klíčovým prvkem nového návrhu rozšíření práva používat do roku 2010 sníženou DPH ze služeb náročných na lidskou práci na všechny nové členské státy. ČR zatím tuto možnost využívá pro úklidové práce a pečovatelské služby. Ostatní nováčkové kromě Polska o tuto možnost nepožádali a byli z ní tudíž vyloučeni.

ČR ovšem požadovala nikoli toto, ale prodloužení přechodných období, která si vyjednala v přístupové smlouvě. Týkají se bytové výstavby, oprav bytů a dodávek tepla a vyprší na konci příštího roku. Obdobně si přály pokračovat v dočasné aplikaci individuálně uznané snížené sazby DPH na zboží a služby Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Litva a Lotyšsko.

Některé staré členské země na schůzi zdůrazňovaly, že přechodná období jsou koncipována jako výjimky z dodržování unijní legislativy a musí být proto co nejkratší. Nepovažují tudíž za vhodné, aby úlevy poskytnuté nováčkům pokračovaly. Namítaly také, že peníze vybrané z DPH lze přerozdělováním vracet na sociální účely. Podle diplomatů se takto vyjadřovaly Nizozemsko, Německo, Švédsko a Dánsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK