Pražské živnostenské odbory loni udělily pokuty za devět milionů

24.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. ledna (ČTK) - Pražské živnostenské odbory loni udělily pokuty za devět milionů korun, to je o čtyři miliony méně než předchozí rok. Jejich pracovníci přitom kvůli novým předpisům uskutečnili větší počet kontrol než v roce 2004, intenzivněji také sledovali dodržování tržního řádu, informoval pražský magistrát.

Pracovníci odborů zjišťovali, zda podnikatelé respektují vyhlášku o zákazu pouliční reklamy a nabízení erotických vystoupení a služeb na veřejnosti. Sledovali také, zda prodejci dodržují živnostenský zákon a tržní řád, který po novelizaci omezil stánkový prodej v pražské památkové rezervaci.

Loni uskutečnili pracovníci živnostenského odboru magistrátu samostatně nebo ve spolupráci s dalšími institucemi téměř 960 kontrol a vydali 120 rozhodnutí o udělení pokuty ve výši 1,7 milionu korun. V předchozím roce provedli 912 kontrol a udělili sankce za více než 880.000 korun.

Živnostenské odbory městských částí udělaly loni přes 15.400 kontrol a daly více než 2260 blokových pokut za tři miliony korun. Ve správním řízení řešily zhruba 1250 případů, pokuty dosáhly 4,2 milionu korun. V roce 2004 uskutečnily kolem 11.600 kontrol, pokuty dosáhly celkové výše 12,6 milionu.

Například dodržování zákazu pouliční reklamy, který platí v centru města od poloviny prosince, kontroloval živnostenský úřad magistrátu téměř devadesátkrát. První den platnosti předpisu zaznamenal 43 případů jeho porušení. V následujících dnech odhalil stejný počet případů, řešit se budou ve správním řízení. Úředníci řešili rozdávání letáků a našli také zaparkovaná auta sloužící k šíření reklamy.

Živnostenské odbory městských částí také uskutečnily téměř 620 kontrol bazarů a zastaváren. Jejich provozovatelé musejí vést od předloňského dubna evidenci všech věcí a také lidí, kteří je k nim přinášejí. Živnostenské odbory zjistily 320 závad a udělily téměř 150 pokut za 294.000 korun, správní řízení zahájily ve 33 případech, sankce dosáhly 362.000 korun. Nejčastějším nedostatkem jsou neúplné údaje v evidenci účastníků smluvních vztahů, obdobně je to u identifikace zastavovaného předmětu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK