Spotřeba elektřiny a zemního plynu v úterý překonala rekordy

25.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. ledna (ČTK) - Denní spotřeba zemního plynu a maximální hodinová spotřeba elektřiny dosáhla v úterý v České republice kvůli silným mrazům rekordních hodnot. Řekli to zástupci provozovatele přenosové sítě ČEPS a Bilančního centra, které sleduje dodávky plynu.

Spotřeba plynu překonala podle předběžných údajů pondělní rekord o 50 tisíc metrů krychlových na 67,74 milionu kubíků. Průměrná teplota byla v úterý podle Bilančního centra minus 14,6 stupně Celsia. "I když se mírně oteplilo, tak vliv setrvačnosti ještě ovlivnil spotřebu zemního plynu v České republice," uvedl Milan Šmíd z centra. V pondělí byla průměrná teplota o 2,3 stupně nižší.

Na historicky nejvyšší úroveň se v úterý večer dostalo také zatížení přenosové sítě, když v 19:00 dosáhlo 11.308 megawattů. Dosavadní rekord byl z 12. prosince 2002, kdy zatížení činilo 11.205 MW při průměrné teplotě minus 6,4 stupně.

Kvůli vysoké poptávce po elektřině a některým výpadkům zdrojů musí ČEPS dovážet od začátku týdne elektrickou energii. V pondělí České republice chybělo 600 MW, v úterý 300 MW. "Dnes neustále dovážíme 300 MW regulační energie ze zahraničí," uvedla mluvčí ČEPS Jitka Matisková.

Spotřeba plynu se přiblížila rekordům či je překonala i v okolních státech. V Polsku v úterý spotřeba překonala maximum a dosáhla 61,5 milionu metrů krychlových. Spotřeba v Maďarsku v pondělí zaostávala za rekordem 90 milionů metrů krychlový o milion kubíků.

Na příští dny meteorologové předpokládají noční teploty kolem minus 15 stupňů Celsia a denní mezi minus osmi a minus čtyřmi. Mělo by být polojasno, od pátku již předpověď nepočítá se sněhem. Současné teploty v Česku se pohybují 12 až 16 stupňů pod dlouhodobým normálem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK