CBW: Skupina PPF nabídla odkoupit dluhy Setuzy za 570 milionů Kč

25.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. ledna (ČTK) - Finanční skupina PPF nabídla, že zaplatí 570 milionů Kč za pohledávky České konsolidační agentury vůči potravinářské společnosti Setuza. Prohlásil to výkonný ředitel firmy PPF Investments Pavel Kuta v rozhovoru pro nejnovější vydání listu Czech Business Weekly (CBW).

Společnost Ernst and Young ohodnotila dluh Setuzy na 465 milionů Kč. Nabídka PPF je tak o 105 milionů vyšší než částka, za kterou by konsolidační agentura převedla dluh na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). Nominální hodnota dluhu Setuzy činí 1,7 miliardy Kč, se smluvními pokutami však dosahuje 4,1 miliardy Kč, píše Czech Business Weekly.

Firma PPF Investments minulý týden oznámila, že získala přednostní právo na koupi společnosti Český olej, která ovládá přes 90 procent akcií Setuzy. Opce byla sjednána na šest měsíců, během kterých chtějí obě strany pohledávku státu vůči Setuze vyřešit. Setuzu nyní prostřednictvím Českého oleje ovládá skupina podnikatelů kolem Tomáše Pitra.

Firma minulý týden rovněž uvedla, že zkoumá možnosti řešení problematického vztahu mezi Setuzou a státem, které by bylo ve prospěch všech zúčastněných stran. Potvrdila, že o pohledávku státu projevila písemný zájem.

Ministr zemědělství Jan Mládek v pátek řekl, že po vstupu skupiny PPF do hry o osud Setuzy zvažuje nové řešení, jak pro stát ve firmě opět získat podíl. "Jedna z variant řešení je vyhlášení veřejné soutěže na prodej pohledávky za Setuzou," citoval list Mladá fronta Dnes Mládka, podle něhož by nejdříve musela své rozhodnutí změnit vláda.

Potíž s prodejem pohledávky jednomu zájemci je podle ministra Mládka v tom, že "jsme členy EU, takže pokud bychom při prodeji nevyhlásili veřejnou soutěž, bude Evropská komise zkoumat, zda nedošlo k veřejné podpoře, a mohli bychom mít problém."

Variantu, kdy by stát svoji čtyřmiliardovou pohledávku za Setuzou prodal v otevřeném výběrovém řízení, preferují analytici. Podle nich je tato metoda průhlednější než plánovaný převod na rolnický fond nebo případný přímý prodej skupině PPF.

Pohledávka za Setuzou ve výši 4,1 miliardy korun je nyní v držení České konsolidační agentury. Vláda ji chce převést na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond pod ministerstvo zemědělství. To by pak pohledávku přeměnilo v akcie, a získalo tím pro stát opět podíl v Setuze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK