Hranický závod Philips Displays obnoví v úterý výrobu

30.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OLOMOUC 30. ledna (ČTK) - Závod LG.Philips Displays Czech Republic v Hranicích na Přerovsku obnoví v úterý ráno produkci klasických televizních obrazovek. Spustí dvě ze tří linek. Závodu se podařilo zajistit materiál, řekla mluvčí hranické továrny Zuzana Fojtíková. Firma zastavila provoz v pátek, protože jí chyběly některé komponenty pro výrobu.

"Linky jsou již nyní v testovacím provozu, výrobu zahájí v úterý ráno. Určitě linky nebudou v nějakém krátkodobém provozu, to by se nevyplatilo, protože jejich rozjezd není levnou záležitostí," uvedla Fojtíková.

Spuštění výroby nesouvisí podle ní s dnešní schůzkou vedení závodu s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Robertem Szurmanem a generálním ředitelem agentury CzechInvest Tomášem Hrudou. "Chybějící komponenty se nám podařilo získat bez dotací. Blíže se k tomu nebudeme vyjadřovat," uvedla mluvčí.

Předseda odborářů hranického závodu Martin Sehnálek zprávu o obnovení výroby přivítal. "Samozřejmě je to dobrá zpráva pro lidi. To je ale zatím vše, co k tomu mohu říci. Schůzku s vedením mám v úterý," řekl Sehnálek.

S náměstkem ministra průmyslu a obchodu Robertem Szurmanem a generálním ředitelem agentury CzechInvest Tomášem Hrudou se dnes ráno sešel ředitel hranické továrny LG.Philips Displays Phil Styles. "Podnik je v opravdu tíživé situaci, jestliže má stát pomoci hledat řešení, potřebujeme detailní informace. Dnešní schůzka byla v tomto směru velmi pozitivní," řekl Szurman.

"Je zapotřebí jednat velmi rychle, proto se ještě dneska sejdu na operativní poradě s ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem," uvedl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Vedení přerovského úřadu práce se setká se zástupci továrny v úterý. "V případě, že by závod propouštěl, budeme po firmě chtít, abychom si mohli zřídit přímo v továrně naši kancelář. Díky tomu bychom mohli zaměstnance hromadně informovat a zúřadovat je na místě. Tak bychom se vyhnuli frontám na našich pracovištích," řekl ředitel úřadu práce Michal Langoš.

Úřad by se dále podle něj obrátil na ministerstvo práce a sociálních věcí s žádostí o navýšení dotace na aktivní politiku zaměstnanosti. Úřad na ni letos obdržel 46 milionů korun, loni 57,5 milionu korun.

Na Přerovsku dosahovala míra nezaměstnanosti koncem roku 11,6 procenta. Práci v regionu hledalo 7799 dosažitelných uchazečů. Langoš už dříve řekl, že pokud by LG.Philips Displays ukončil výrobu natrvalo, míra nezaměstnanosti by se na Přerovsku zřejmě zvýšila o více než dvě procenta. Zánik továrny by ohrozil podle něj i zaměstnance dodavatelských firem.

Závod LG.Philips Displays, který zaměstnává 1300 lidí, zastavil v pátek výrobu obrazovek kvůli nedostatku materiálu. Do vážných finančních problémů se podnik dostal kvůli rozhodnutí společnosti LG.Philips Displays Holding B.V., jež v pátek oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli.

Podle dnešního vydání Olomouckého dne se problémy, do kterých se továrna dostala, daly předvídat už mnohem dříve. Deníku to řekl Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu (EPS) Brno.

"O finančních problémech museli vědět hodně dlouho, minimálně od roku 2004, kdy byl celý základní kapitál LG. Philips, 3,8 miliardy korun, zastaven ve prospěch JP Morgan Chase Bank z Hongkongu," uvedl Nezhyba.

Pokud se společnost LG.Philips Displays rozhodne ukončit provoz továrny, bude muset státu vrátit mnohamilionové investiční pobídky. Podle mluvčí agentury CzechInvest Jany Víškové náklady českého státu na získání investičního projektu LG.Philips dosahují zhruba 1,5 miliardy korun. Zisky státu z působení firmy v ČR představují podle ní nejméně 3,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK