OPEC se shodl, že nechá v úterý těžbu ropy beze změny

30.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VÍDEŇ 30. ledna (ČTK) - Všichni členové ropného kartelu OPEC se již shodli, že na úterní ministerské schůzce nechají těžbu a její limity beze změny. Na snížení produkce by se však mohli shodnout pravděpodobně již v březnu, sdělili dnes ropní ministři Saúdské Arábie a Venezuely.

"Ano, ano, rozhodně ano," odpověděl Nuajmí novinářům na otázku, zda je pro zachování produkce jednohlasá podpora. "Na této schůzce k žádnému snížení nedojde," potvrdil venezuelský ministr Rafael Ramírez po zasedání monitorovacího výboru OPEC. Ten analyzuje statistiky a předkládá plénu OPEC doporučení.

Nyní je těžba ropy v OPEC blízko maxima technických možností a oficiální těžební kvóta pro deset členů bez Iráku je 28 milionů barelů za den. Celkově OPEC těží téměř 30 milionů barelů denně, což je nejvíce za poslední čtvrtstoletí.

Námitky proti zachování kvót měla jen Venezuela s Íránem, ty se však smířily s tím, že na březnovém zasedání ministrů se bude vážně jednat o snížení těžby. Venezuelský ministr Rafael Ramírez uvedl, že v názoru na nutnost snížení těžby v březnu je v OPEC shoda. Ministr energetiky Kataru Abdalláh bin Hamad Attijá však řekl, že "otevřené jsou všechny možnosti".

Hlavním důvodem ponechání těžby na nynější výši jsou vysoké ceny ropy. Ty se pohybují v blízkosti srpnového rekordu nad 70 dolary za barel, protože trh je pod tlakem napětí kolem jaderného programu Íránu a potíží v Nigérii. Ropa loni podražila o 40 procent a letos získala dalších asi deset procent. Venezuela s Íránem však poukazují na to, že ve světě se vytvářejí nadměrné zásoby, což je důvod pro snížení těžby.

"Trh se nezměnil. Cena je nadále 67 dolarů za barel," konstatoval prezident OPEC Edmund Daukoru, ropný ministr Nigérie.

Zástupci OPEC poukazují na to, že ceny nyní tlačí vzhůru spíše politické a psychologické důvody než poměr nabídky a poptávky. Za jeden z hlavních faktorů jejich posledního růstu označují napětí kolem Íránu. Ten dal dnes najevo, že svůj spor se Západem na schůzi OPEC ventilovat nebude.

Írán je v OPEC druhým největším producentem ropy s těžbou 2,4 milionu barelů denně. Teherán by mohl vývoz ropy snížit či zcela zastavit jako odpověď na případné sankce za trvání na svém jaderném programu. Země s jedněmi z největších zásob ropy a plynu na světě se hájí tím, že potřebuje jaderný program k výrobě elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK