MfD: Supermarkety Edeka převezme Tesco

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. ledna (ČTK) - Jednání o prodeji supermarketů německého řetězce Edeka vrcholí. Horkým kandidátem na jejich koupi je britský řetězec Tesco. S odvoláním na dobře informovaný zdroj to píše Mladá fronta Dnes. Edeka, která v Česku provozuje 38 supermarketů, svůj odchod oznámila loni v listopadu.

Ani jedna ze stran se nechtěla k jednání vyjádřit. "V tuto chvíli nemohu potvrdit pravdivost této informace. Jde pouze o spekulace," řekl deníku mluvčí Teska Eva Williams. Podobně se vyjádřila i Edeka. "Nemohu to komentovat. Jednání s potenciálním partnery probíhají," řekl ředitel české Edeky Petr Sýkora.

Tesco za supermarkety zaplatí podle MfD sumu obvyklou při podobných transakcích, což bývá zpravidla polovina tržeb. Poslední známý údaj je z roku 2004, kdy Edeka utržila v Česku 1,7 miliardy korun. Nový majitel by tedy za obchody zaplatil přes půl miliardy korun.

Tesco převzetím Edeky v Česku dále posílí. Už loni řetězec oznámil, že kupuje hypermarkety Carrefour. Převzít je má letos, ale čeká ještě na vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud se spočítají dohromady tržby Carrefouru a Edeky, bude mít Tesco celkový obrat přes 34 miliard korun, uvedla MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK