Přední americké akcie zahájily týden mírným poklesem

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 31. ledna (ČTK) - Přední americké akcie zahájily týden mírným poklesem. Propad bankovních a pojišťovacích společností před rozhodnutím americké centrální banky (Fed) o nastavení úrokových sazeb totiž převážil nad nárůstem ropného gigantu Exxon Mobil, jenž vykázal rekordní čtvrtletní zisk.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se v pondělí snížil o 0,07 procenta na 10.899,92 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 však stoupl o 0,12 procenta na 1285,20 bodu a index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,11 procenta na 2306,78 bodu.

Investoři kvůli nejistotě ohledně dalšího vývoje měnové politiky v USA prodávali akcie firem citlivých na úrokové sazby. Největší světová pojišťovna American International Group oslabila o 0,9 procenta a přední americká banka Bank of America klesla o 0,7 procenta.

Dolů zamířila rovněž tabáková a potravinářská skupina Altria Group, která dnes zveřejní hospodářské výsledky. Firma klesla o 1,1 procenta, takže zaznamenala nejvýraznější propad z titulů zahrnutých do Dow Jonesova indexu. Největší světová veřejně obchodovaná ropná společnost Exxon Mobil však posílila o tři procenta poté, co oznámila, že její čtvrtletní zisk překonal deset miliard dolarů.

Na devizovém trhu dolar pokračoval v růstu, protože investoři počítají se zvýšením úrokových sazeb ve Spojených státech. Všeobecně se předpokládá, že Fed dnes sazby zvýši o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta. Investory bude zajímat rovněž doprovodné vyjádření Fedu, které by jim mohlo pomoci učinit si lepší představu o dalším vývoji měnové politiky v USA.

V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru nepatrně oslabilo na 1,2089 USD. K japonskému jenu dolar stoupl o 0,2 procenta na 117,62 JPY. Dostal se tak do blízkosti čtyřtýdenního maxima 117,81 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK