ČEZ má zájem o další rumunskou distribuční společnost

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. ledna (ČTK) - Energetická společnost ČEZ dnes oficiálně podala závaznou nabídku na privatizaci 67,5procentního podílu v rumunské distribuční společnosti Electrica Muntenia Sud S.A. Oznámila to tisková mluvčí ČEZ Eva Nováková.

"V Rumunsku to je již druhý privatizační proces v pořadí, kterého se účastníme. V předchozím, na Electricu Oltenia, jsme v loňském roce uspěli, a rozšířili tak počet koncových zákazníků skupiny ČEZ o 1,4 milionu. Vstupem do tendru na distribuční společnost Electrica Muntenia Sud potvrzujeme, že nám na působení v regionu záleží. Snaha o posílení pozice na zdejším trhu je přirozená, pokračujeme tak v naplňování naší vize stát se lídrem na energetickém trhu střední a jihovýchodní Evropy," uvedl generální ředitel společnosti Martin Roman.

Electrica Muntenia Sud má přes milion zákazníků v Bukurešti a v přilehlých regionech Giurgiu a Ilfov a ročně prodá více než 4,5 TWh elektřiny. Sousedí přímo s distribuční společností Electrica Oltenia, která je od loňského roku členem skupiny ČEZ.

Dosavadními akvizicemi distribučních společností v Bulharsku a Rumunsku ČEZ téměř zdvojnásobil počet svých koncových zákazníků na celkových 6,6 milionu a dostal se tak na osmou příčku mezi evropskými energetikami.

Skupině ČEZ se ve střední Evropě daří i v oblasti výroby elektřiny. Společnost dnes v Amsterodamu podepsala smlouvy o nabytí podílů ve dvou elektrárnách Skawina a Elcho, které se nacházejí v jižním Polsku, nedaleko elektrárny Dětmarovice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK