Čeština na BBC nekončí, zprávy se budou vysílat i v únoru

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. ledna (ČTK) - Čeština na rozhlasové stanici BBC dnes podle původních plánů neskončí a bude znít ještě minimálně několik týdnů v únoru. Česká redakce BBC o tom informuje na svých internetových stránkách; v případě webu však ode dneška nebude pravidelně aktualizován. Publicistika v českém jazyce skončila na BBC již před Vánocemi.

"Vysílání zpráv jsme prodloužili do konce února, i když to bude o něco omezenější," řekl šéfredaktor české redakce BBC Vít Kolář. Důvodem je podle něj to, že ještě není vyřešena budoucnost vysílání BBC s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání.

Šestiminutové zprávy v češtině si tak zájemci budou moci poslechnout i v únoru každý všední den od 9:00 do 17:00 vždy s dvouhodinovým odstupem. O víkendu česká redakce BBC nabídne čtyři zpravodajské relace denně od 11:00 do 17:00, rovněž každé dvě hodiny.

BBC Radiocom, která drží licenci na vysílání v České republice a je stoprocentně vlastněna britskou BBC, žádá radu o možnost vysílat na 12 českých kmitočtech pouze v angličtině. Rada se žádostí BBC Radiocom bude zabývat na některém z příštích zasedání. Licenci získala firma od RRTV v roce 1998 a podle údajů rady platí do roku 2012.

O zrušení české redakce a českého vysílání rozhodlo vedení zahraničního vysílání BBC World Service na podzim, stejný osud potkal redakci slovenskou a dalších osm národních redakcí. Změny, které sama BBC World Service označuje za největší ve své sedmdesátileté historii, povedou podle plánů BBC mimo jiné k vytvoření arabské zpravodajské televize BBC.

Čeština se poprvé objevila ve vysílání BBC v roce 1939. V posledních letech připravovala redakce pět hodin zpravodajství a publicistiky denně, v ostatním vysílacím čase přebírala vysílání londýnské centrály. Po podzimním oznámení BBC o konci české redakce se objevily plány na převedení českého programu pod komerční divizi BBC Worldwide, nakonec se jimi ale vedení zahraničního vysílání ani nezabývalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK