Americké akcie dopoledne klesly, trh čeká na Fed a úroky

31.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 31. ledna (ČTK) - Akcie na newyorské Wall Street dopoledne klesaly, trh čeká na rozhodnutí americké centrální banky o základním úroku. Na akciový trh dolehl i znepokojivý výhled tabákového koncernu Altria Group Inc.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o pětinu procenta na 10.877 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ snížil o 0,4 procenta na 2297,8 bodu.

Fed rozhoduje o úrocích v den, kdy je Alan Greenspan poslední den ve funkci. Greenspan na tomto postu řídil americkou ekonomiku plných 18 let.

Očekává se, že Výbor pro operace na volném trhu dnes opět zvýší základní úrokovou míru. Důležitější ale bude doprovodná zpráva, která ukáže další nasměrování sazeb. Očekává se také, že Senát potvrdí nominaci Bena Bernankeho jako Greenspanova následovníka.

Tabákový a potravinářský konglomerát Altria předpokládá, že mu letos klesne zisk kvůli restrukturalizaci v divizi Kraft Foods Inc. Akcie Altrie pak klesly o procento na 73,20 dolaru, což se projevilo i v Dow Jonesově indexu.

Investoři dnes ignorovali příznivou zprávu o vývoji spotřebitelské důvěry, napsala agentura Reuters. Nálada mezi americkými spotřebiteli se v lednu díky příznivému vývoji trhu práce dále zřetelně zlepšila a její ukazatel se dostal nejvýše za více než tři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK