Tokijská burza přerušila šestidenní růstovou šňůru

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 1. února (ČTK) - Růst japonského akciového trhu se zastavil a hlavní index tokijské burzy klesl o jedno procento. Ukončil tak šestidenní růstovou sérii, nejdelší šňůru za poslední dva měsíce. Na devizovém trhu dolar po úterním rozhodnutí centrální banky USA mírně oslabil, zůstal však k japonskému jenu v blízkosti čtyřtýdenního maxima.

Index Nikkei 225 klesl o 1,02 procenta na 16.480,09 bodu. Sestoupil tak z úterní nejvyšší úrovně od září 2000.

Burza dnes ztratila kvůli propadům akcií telekomunikační firmy NTT DoCoMo a bankovní skupiny Mizuho Financial Group v reakci na slabé výsledky těchto firem. Rostly však tituly, kde byly zisky příznivé, například firem Toshiba nebo Pioneer.

Dolar se pohyboval na dohled pondělního čtyřtýdenního maxima k jenu 117,81 JPY. Po úterním rozhodnutí o zvýšení úroků v USA a sdělení Fedu, že bude možná muset sazby ještě dále zvýšit, americká měna mírně zpevnila, zůstala však v úzkých rozpětích.

Ke konci tokijského obchodování dolar k jenu kótoval na 117,10 JPY po úterním závěru v USA na 117,28 JPY. K euru rovněž mírně oslabil na 1,2158 USD z předchozích 1,2149 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK