Sněmovna schválila zákony o drahách a hospodaření s energií

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. února (ČTK) - Vládní novely zákonů o drahách a o hospodaření s energií schválila Poslanecká sněmovna. První předloha má do české legislativy zanést evropské směrnice důležité pro technické i provozní propojení evropského železničního systému. Druhá novela má zajistit úspornější využívání energie v budovách. Předlohy musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Novela zákona o drahách počítá například s tím, že Drážní úřad se stane orgánem dozoru nad výrobou zařízení určených pro provozování dráhy a drážní dopravy. Kontrolovat bude také drážní vozidla a provozní subsystémy na drahách. Předloha zavádí rovněž osvědčení o bezpečnosti provozovatele celostátní i regionální dráhy a upravuje osvědčení dopravce.

Novela zákona o hospodaření s energií počítá s tím, že někteří vlastníci a provozovatelé budov budou mít zřejmě povinnost kontrolovat v objektech účinnost využití energie.

Novela počítá mimo jiné se zavedením energetických průkazů budovy. Ty by se staly součástí dokumentace nových staveb. U veřejných budov by měl průkaz být vyvěšen na viditelném místě. Některých upřesnění doznají také energetické audity. Novela by měla nabýt účinnosti v červenci 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK