Nezaměstnanost v eurozóně vzrostla, v celé EU stabilní

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 1. února (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v zemích eurozóny se v posledním měsíci loňského roku nečekaně zvýšila na 8,4 procenta z listopadových 8,3 procenta. Za nárůstem stál vyšší počet nezaměstnaných v Německu, největší ekonomice eurozóny. Ve všech zemích Evropské unie zůstala míra nezaměstnanosti beze změny na 8,5 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou ČTK získala od evropského statistického úřadu Eurostat.

Ve srovnání s prosincem 2004 však nezaměstnanost klesla. V eurozóně míra nezaměstnanosti předloni v prosinci činila 8,8 procenta a v EU devět procent.

Nejnižší míru nezaměstnanosti měly v prosinci Irsko, Dánsko a Nizozemsko. V těchto zemích byla nezaměstnanost nižší než pět procent. Naopak nejvyšší byla v Polsku (17,2 procenta) a na Slovensku (16,1 procenta).

Nezaměstnanost se meziročně snížila v 16 zemích EU, ve dvou zůstala beze změny. K největšímu propadu došlo v Litvě, Estonsku, Španělsku, Lotyšsku a Dánsku. Naopak největší nárůst byl zaznamenán v Lucembursku, Maďarsku a Portugalsku.

Nezaměstnanost mezi muži v eurozóně klesla na 7,6 procenta z předloňských 7,2 procenta a v celé EU se snížila na 8,1 procenta ze 7,6 procenta. U žen v eurozóně se nezaměstnanost snížila na 9,9 procenta za 10,3 procenta, v celé EU pak na 9,7 procenta z předchozích 10,1 procenta. Míra nezaměstnanosti u osob pod 25 let činila v eurozóně 17,6 procenta a v EU 18,4 procenta.

Ve Spojených státech míra nezaměstnanosti v prosinci činila 4,9 procenta. V Japonsku 4,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK