EU zřejmě nehodlá měnit kritéria pro přijetí eura

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 1. února (zpravodaj ČTK) - Evropská unie zřejmě nehodlá měnit kritéria, jejichž splnění je nutné pro přijetí eura. Například Lotyšsko tak s největší pravděpodobností ztratilo naději na přijetí evropské společné měny již v roce 2008. Podle eurokomisaře pro hospodářské a měnové otázky Joaquína Almunii Lotyši pravděpodobně nesplní takzvané inflační kritérium a přijetí eura tak budou muset o rok odložit. Toto kritérium, které kritizuje většina ekonomů a bankéřů, však může potrápit všechny státy, jenž usilují o vstup do eurozóny.

Inflační kritérium zemím ukládá, že v určitém časovém úseku před vstupem do eurozóny nesmějí o více než 1,5 procenta překročit průměr tří členských zemí EU s nejnižší inflací. Na nesmyslnost kritéria už delší dobu upozorňuje například Česká národní banka, podle jejíchž představitelů je kritérium nesmyslně nastavené a zastaralé. V krajním případě navíc může státy nutit, aby ve snaze "srazit" inflaci dobrovolně omezily hospodářský růst. Se splněním inflačního požadavku již nyní zápasí Estonsko, Litva a Slovinsko.

Boj Estonska o přijetí eura v roce 2007 se zdál již dokonce ztracený, ale dnes Almunia nešetřil na adresu pobaltské země optimismem a řekl, že Estonsko může letos inflační kritérium splnit. Připojilo by se tak ke Slovinsku, které již všechna kritéria splňuje a s největší pravděpodobností se stane první postkomunistickou zemí, která vstoupí do eurozóny.

Česká republika chce přijmout evropskou společnou měnu až v roce 2010, tedy rok po Slovensku. Někteří ekonomové a zástupci vlády však vyjadřují obavy, že cestu do eurozóny může Česku zkomplikovat právě inflace, která se však zatím drží na velmi nízké úrovni. Případné cenové šoky ale nelze nikdy zcela vyloučit. Řadu nových členských států již dokonce obavy přivedly k jednáním s představiteli EU. Snaha o změnu kritéria ale dosud byla neúspěšná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK