Hranice neví, jak je ovlivní bankrot LG.Philips Displays Holding

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OLOMOUC 1. února (ČTK) - Hranický závod LG.Philips Displays Czech republic zatím netuší, jaký dopad bude mít na továrnu bankrot mateřské nizozemské společnosti LG.Philips Displays Holding B.V. Právníci závodu situaci analyzují, řekla mluvčí továrny Zuzana Fojtíková. Právnička společnosti Holland Van Gijzen Advocaten, která v celém případu figuruje jako kurátor, uvedla, že osudu hranické továrny na výrobu klasických televizních obrazovek dosud nebylo rozhodnuto.

"Je to pro nás nová situace. Právníci ji analyzují. Zatím se však nedokáží vyjádřit, protože je to opravdu složitá právní situace," uvedla Fojtíková.

Právnička společnosti Holland Van Gijzen Advocaten řekla, že v případu hranické továrny zatím nebyly učiněny žádné kroky. Podle ní platí, že bankrot se zatím dotýká pouze německých operací LG.Philips Displays a procedura ochrany před věřiteli bude zahájena i ve Francii.

O spojitosti bankrotu holdingové společnosti a majetku hranické továrny hovořil v úterý v České televizi místopředseda Krajského soudu v Ostravě Petr Hampel. "Veškerý majetek té české společnosti se sídlem v Hranicích bude zahrnut do konkurzní podstaty a bude ovládán v podstatě z Holandska," řekl ČT Hampel.

Soudní znalkyně v oboru účetnictví Dagmar Bařinová k možnosti zahrnutí majetku hranické firmy do konkurzní podstaty holdingové firmy uvedla: "Čistě teoreticky by to možné bylo, ale tam je to složitější v návaznosti na české právní normy a evropskou legislativu. Český zákon o konkurzu ještě není stoprocentní a má velké mezery."

Podíl společnosti LG.Philips Displays Holding B.V. v hranické továrně je podle obchodního rejstříku od října 2004 zastaven ve prospěch banky JP Morgan Chase Bank se sídlem v Hong Kongu.

Hranický závod, který zaměstnává 1300 lidí, zastavil v pátek výrobu klasických televizních obrazovek, protože neměl dostatek materiálu. V úterý továrna obnovila provoz dvou ze tří linek. Chybějící komponenty se jí podařilo zajistit. Lidé, kteří obsluhovali třetí linku, pomáhají kolegům a věnují se údržbě.

Do vážných finančních problémů se podnik dostal kvůli rozhodnutí společnosti LG.Philips Displays Holding B.V., jež v pátek oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli.

Hranická firma podle Fojtíkové nepřišla kvůli rozhodnutí o odběratele, ani to neovlivnilo její prodej. "Zákazníků máme dost, problémem jsou peníze na nákup materiálu," uvedla dnes mluvčí. Předseda odborářů hranického závodu Martin Sehnálek v úterý ČTK řekl, že továrna má pro dvě výrobní linky zakázky na celý rok.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v pondělí oznámilo, že má plán na zachování výroby v továrně, který počítá se zapojením České exportní banky (ČEB) a společnosti Osinek do financování výroby. Hranická továrna by mohla od ČEB získat úvěr až 300 milionů korun. Vedení hranického závodu podle Fojtíkové s ministerstvem průmyslu a obchodu nadále jedná.

Podle analytiků, které ČTK oslovila, televizorům s klasickými obrazovkami zvoní hrana, brzy je nahradí televize s plochou obrazovkou. Vládní kroky na záchranu výrobce těchto obrazovek v hranickém podniku LG.Philips Displays jsou podle nich nesystémové. Stát by se prý měl pokusit přivést do továrny jiného investora.

Pokud by se společnost LG.Philips Displays rozhodla ukončit provoz továrny, bude muset státu vrátit mnohamilionové investiční pobídky. Podle mluvčí agentury CzechInvest Jany Víškové náklady českého státu na získání investičního projektu LG.Philips dosahují zhruba 1,5 miliardy korun. Zisky státu z působení firmy v ČR představují podle ní nejméně 3,2 miliardy korun.

Vedle LG.Philips Displays má finanční problémy další výrobce klasických obrazovek TCT z Rožnova pod Radhoštěm, výrobu klasických televizorů už ukončil plzeňský Panasonic AVC Networks Czech.

Hranický závod LG.Philips Displays předloni vyrobil 2,5 milionu obrazovek. Společnost TCT v roce 2004 vyprodukovala více než 650.000 obrazovek. Panasonic prodal předloni asi 1,4 milionu televizorů s klasickou obrazovkou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK