Ben Bernanke byl uveden do čela americké centrální banky

01.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 1. února (ČTK) - Ben Bernanke byl uveden do funkce předsedy Rady guvernérů Federálního rezervního systému (Fed) Spojených států. Stal se tak čtrnáctým šéfem instituce, která v USA plní roli centrální banky, a která má největší vliv na světovou ekonomiku. Bernanke v čele banky nahradil dosavadního šéfa Alana Greenspana.

Bernanke vykonal přísahu v zasedací síni Fedu. Jeho čtyřletý mandát skončí 31. ledna 2010, zatímco členství v Radě guvernérů, které je na 14 let, skončí 31. ledna 2020.

Jedním z prvních úkolů Bena Bernankeho bude rozhodnout, zda Fed v březnu ještě jednou zvýší základní úrokovou sazbu. V úterý, ještě pod Greenspanovým vedením, Fed rozhodl takzvanou sazbu na federální fondy zvýšit o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta. Část analytiků předpovídá ještě jedno zvýšení, část si ale myslí, že takový krok už by ekonomiku poškodil.

Greenspan byl v čele Fedu 18,5 roku a do funkce ho v roce 1987 uvedl republikánský prezident Ronald Reagan. Ani po odchodu do důchodu ale Greenspan nehodlá odpočívat a ve svých 79 letech si otevře konzultační společnost Greenspan Associates, připomíná agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK