LN: Dluhy podnikatelů za pojištění loni rekordně vzrostly

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. února (ČTK) - Dluhy tuzemských podnikatelů u České správy sociálního zabezpečení vzrostly loni na 7,5 miliardy korun. To je historicky nejvyšší suma. Jde o nezaplacené zdravotní a sociální pojištění osob samostatně výdělečně činných včetně penále a pokut. Lidovým novinám to sdělila mluvčí ČSSZ Štěpánka Mikešová. Od roku 2004 tak živnostníkům narostly dluhy na pojistném o téměř 1,3 miliardy korun.

V roce 1997 představovaly dluhy živnostníků 2,2 miliardy korun.

Podle ekonoma Patria Online Davida Marka je raketový nárůst tohoto dluhu důsledkem zavedení minimální daně pro samostatně výdělečně činné osoby. "Je vidět, jak radikálně to zhoršilo platební morálku živnostníků," uvedl Marek.

Povinnost zaplatit minimální daň, i když podnikatel nevydělává, začala platit od roku 2004. Pro loňský rok už činila 10.380 korun.

Neplacení pojistného nese nemalá rizika. Úroky z dlužné částky činí až 36 procent ročně. Navíc člověk, který pojistné nezaplatí, nedostane v době nemoci nemocenské dávky, uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK