Koruna přes noc oslabila na 28,51 Kč/EUR a 23,66 Kč za dolar

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. února (ČTK) - Koruna zahájila obchodování slabší, než byla ve středu pozdě odpoledne. K euru oslabila o deset haléřů na 28,51 Kč/EUR, kde stála před 10:00. Vůči dolaru ztratila 20 haléřů na 23,66 Kč/USD. Důvodem poklesu kurzu je zpevnění dolaru na světových trzích a negativní nálada ve středoevropském regionu, řekl analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Domácí měna podle Vlka reaguje na negativní vývoj okolních měn citlivěji než na počátku roku, což může značit nástup trendu k jejímu oslabování. Koruna může během dne mírně oslabit k oběma hlavním světovým měnám. K euru se může kurz pohybovat v pásmu 28,45 až 28,60 Kč za euro, dodal.

Vývoj na domácím devizovém trhu budou ovlivňovat napjatě očekávané páteční události - zveřejnění prosincového výsledku zahraničního obchodu a zápisu z jednání bankovní rady ČNB, který může napovědět, jak byli její členové minulý týden nakloněni snížení úrokových sazeb. "Je možné, že se tyto události projevují již na dnešním vývoji kurzu," podotkl Vlk.

Koruna v předešlých dnech zpevnila na historické maximum a podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové bylo jen otázkou času, kdy se zejména londýnští spekulanti začnou obávat, že pokračovat ve spekulativních nákupech koruny by mohlo být rizikové. "V těchto dnech spekulativní kapitál pozvolna zařazuje zpátečku," podotkla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK