FT: Microsoft zaútočil na Evropskou komisi, prý porušuje pravidla

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 2. února (ČTK) - Americká společnost Microsoft zaútočila na Evropskou komisi a obvinila ji, že porušuje svá vlastní pravidla. Napsal to ekonomický list Financial Times, který se odvolává na dopis adresovaný komisi. Microsoft žádá, aby měl lepší přístup k dokumentům, o které se opírají obvinění proti Microsoftu vznesená.

Microsoft vede s Evropskou komisí spor, v jehož rámci ho komise obviňuje z porušování pravidel hospodářské soutěže. V březnu 2004 mu vyměřila pokutu téměř půl miliardy eur a ani dnes není spokojena s nápravou. Pohrozila proto Microsoftu, že od něj bude vybírat pokutu až dva miliony dolarů denně. Dopis, který teď Microsoft zaslal komisi, může spor ještě vyostřit.

Dopis zaslaný komisi má pondělní datum a Microsoft se na pěti stránkách snaží argumentovat tím, že když nebude mít odpovídající přístup k dokumentům, budou tím porušena jeho práva na obranu. V rámci sporu prý bylo vydáno asi 100 relevantních dokumentů, avšak Microsoft má přístup jen k 29 z nich. Z toho 25 dokumentů je jen součástí korespondence komisí a Microsoftem.

"Dovoluji si podotknout, že běžná práva na obranu jsou zde utlumena domnělou nutností odvrátit 'hrozbu efektivní konkurence'," napsal v dopise advokát Ian Forrester, který je jedním z hlavních právníků Microsoftu. Mluvčí komise ale tvrdí, že se zatím o žádosti Microsoftu o přístup k dokumentům nerozhodlo.

"Od Microsoftu je předčasné uvádět, že s jeho právem na obranu zacházíme nedůstojně," uvedl mluvčí komise. Microsoft ale tvrdí, že postoj komise není v souladu s pokynem komisařky Neelie Kroesové, která má v unii na starosti hospodářskou soutěž. Ta uvedla, že podniky mají právo na přístup k dokumentům, o které se opírá žaloba proti nim. Microsoft přitom nemá času nazbyt, protože hájit se může jen do 15. února.

V rámci verdiktu Evropské komise z března 2004 Microsoft musí svým rivalům poskytovat licence k určitým informacím, aby si jeho software rozuměl se servery konkurenčních výrobců. Podle komise Microsoft zneužíval také dominantního postavení na trhu mediálních přehrávačů, které zdarma přidával ke svému operačnímu systému Windows.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK