Od pátku si budou cestující muset jízdu Pendolinem rezervovat

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. února (ČTK) - České dráhy zavedou od pátku na všechny spoje SuperCity mezi Prahou a Ostravou, provozované opravenými soupravami Pendolino, opět povinnou rezervaci míst. Na trase několik týdnů jezdily klasické soupravy a pendolina se na ní začala vracet po opravě u výrobce ve středu.

Podle mluvčího drah Aleše Ondrůje dnes všechna tři nasazená Pendolina jela na čas a bez problémů. V pátek chtějí dráhy nasadit zbývající dvě opravené soupravy na trasu Praha-Brno-Břeclav.

ČD nasadily do provozu Pendolina v polovině loňského prosince. V lednu letošního roku se ale vlaky začaly potýkat s poruchou, která postupně vyřadila z provozu všech pět souprav nasazených do provozu s cestujícími. Dráhy je proto v rámci reklamace vrátily výrobci k opravě. Šestý vlak je uzpůsoben k testování kolejí, ve kterém bude pokračovat, jakmile to dovolí počasí. Sedmá souprava čeká na vydání technického osvědčení.

Náklady ani škody, které odstavení vlaků způsobilo, zatím ČD nevyčíslily. Pravděpodobně půjde o desítky milionů korun. Penále kolem 90 milionů korun již dráhy na Alstomu uplatnily za roční zpoždění nasazení vlaků do provozu kvůli tomu, že motory vlaku ovlivňovaly zabezpečovací zařízení na trati. Celkem České dráhy za vlaky zaplatily 4,3 miliardy korun.

Dráhy do konce února zachovají na spoje SuperCity Pendolino 20procentní slevu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK