Řada pivovarů hodlá letos zdražovat, zejména kvůli růstu nákladů

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. února (ČTK) - Řada pivovarů v České republice hodlá letos zdražit pivo. Nutí je k tomu rostoucí náklady, zejména na energie a pohonné hmoty. Motivem pro zvyšování cen je však také krok Plzeňského Prazdroje, který zdražil od 1. února o 60 haléřů točené desetistupňové pivo Gambrinus a černého Velkopopovického kozla. Gambrinus patří mezi nejprodávanější značky, na českém trhu má čtvrtinový podíl.

Dvojka trhu, Pivovary Staropramen, se na rozdíl od Plzeňského Prazdroje rozhodla zdražit už loni, a to o 5,3 procenta. Jediný pivovar ze skupiny, který zatím cenu nezvýšil, je Pivovar Ostravar. Dnes proto oznámil, že letos zdraží čepované pivo, nerozhodl však zatím o kolik.

Ústecká pivovarnická skupina Drinks Union zdraží letos pivo kvůli růstu nákladů na výrobu. O kolik cena značek, jako je Zlatopramen nebo Březňák, stoupne, zatím firma nezveřejnila. "Musíme kompenzovat růst nákladů," řekl ČTK místopředseda představenstva Drinks Unionu Jaroslav Lstibůrek. Drinks Union sdružuje pivovary v Krásném a Velkém Březně, Lounech a Kutné hoře a mezi pivovarskými společnostmi v České republice zaujímá čtvrté místo. Podíl společnosti na domácím trhu je necelých pět procent.

Soukromý Pivovar Vratislavice hodlá zdražit od března. Ceny by se měly zvýšit řádově o desetihaléře, zdražení se ale zřejmě nedotkne celého sortimentu, řekl ředitel pivovaru Petr Hostaš. O zdražení uvažuje i Pivovar Nymburk. Ceny zvýší asi počátkem léta, a to o 30 až 40 haléřů, sdělil ředitel pivovaru Pavel Benák.

Rostoucí ceny energií a pohonných hmot donutily zvýšit ceny také Pivovar Pardubice. Točené pivo v restauracích tak v průměru podraží o korunu. O zvýšení cen uvažuje též hlinecký pivovar. Již v březnu chce zdražit Budějovický měšťanský pivovar, na jaře hodlá zvýšit ceny protivínský Platan.

O zdražování piva ale zatím neuvažuje Budějovický Budvar, během roku to však nevylučuje. Ani pivovarníci na jihu Moravy zatím nebudou nijak reagovat na zdražení Gambrinusu. Případné zvýšení cen jednotlivých značek ale letos nevylučují, není to však otázkou nejbližších dnů.

Největší z tria jihomoravských pivovarů, Starobrno, situaci na trhu zatím vyhodnocuje a zdražení není podle mluvčího podniku Aleše Řiháčka "otázkou dne". Bezprostředně nebude reagovat na zvýšení cen ani Pivovar Černá Hora na Blanensku či pivovar Janáček. "Náklady sice stále vzrůstají, ceny piva ale chceme, pokud to bude možné, zachovat na stejné úrovni minimálně do konce prvního pololetí letošního roku," řekl majitel pivovaru Ivan Pjevič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK